Zoals met veel technologische ontwikkelingen, lijkt ook het aantal toepassingen van drones in een stroomversnelling te komen. Iedereen kent ongetwijfeld de luchtfoto of –film en waarschijnlijk ook nog wel de inspectie van kunstwerken zoals bruggen, antennesystemen en windmolens.

Het in kaart brengen van uitgestrekte gebieden voor cartografische doeleinden is wellicht al wat minder bekend. Ook controleerde het waterschap deze week de onder druk staande dijken met een drone. Nog opvallender was deze week het nieuwsbericht dat in Australië mensen werden gered door met een drone een speciale reddingsmodule te water te laten.

Steeds meer toepassingen drone

De toepassingen van drones worden steeds innovatiever. Zo gebruiken wetenschappers drones voor het verzamelen van snot van bultruggen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doen ze met behulp van een waterdichte drone. Een onmogelijke opdracht zonder de drone.

Ook wordt er volop getest met bezorging van eten en andere goederen of, wat acuter, medische benodigdheden via drones. Een bekend voorbeeld van deze laatste toepassing is de inzet van een defibrillator die sneller op moeilijk bereikbare plekken (bijvoorbeeld Zweden) kan worden gebracht naar iemand die acute hartproblemen ondervindt. Verder wordt er geëxperimenteerd met het vervoer van bloed naar noodsituaties.

De kans is groot dat het niet lang gaat duren voordat we personen gaan transporteren met drones. De eerste prototypes zijn er al.

Drones bij hulpdiensten

Ook de beveiligingsbranche laat zich niet onbetuigd. In Zeebrugge zijn er plannen om drones in te zetten om de haven op deze manier extra te beveiligen.  De brandweer zet drones in voor het inspecteren of opsporen van brandhaarden en de politie voor het opsporen van vermiste personen met speciale warmtebeeldapparatuur of om een beter beeld te krijgen van een bedreigende situatie.

In de landbouw worden drones langzaam maar zeker onmisbare hulpmiddelen. Steeds vaker zien we dat de drone zijn intrede heeft gedaan in de landbouw en sommige commercials op televisie refereren hier al naar, zoals bij die van KPN en de Rabobank. Een van die toepassingen is gewasbescherming. Het betreft hier een drone die volledig autonoom kan vliegen en met behulp van geavanceerde software werk verricht.

Keerzijde van dronetechnologie

Helaas zijn er ook steeds meer voorbeelden van minder liefdadige toepassingen, zoals in Syrië. Regelmatig zien we in de media dat drones hier worden ingezet om grote schade aan te richten. Dat zorgt ook voor onrust bij veel mensen die bang zijn dat er eenvoudiger aanslagen kunnen worden gepleegd met drones.

De toekomst van de technologie

Dit is nog maar een kleine greep wat je qua ontwikkelingen in een gemiddelde week voorbij ziet komen in de media. Dat maakt het ook voor de wetgever niet eenvoudig. Wat mag je wel en wat niet toestaan. Hoe zorg je voor een goede balans tussen veiligheid en technologische ontwikkeling?

Kortom, het gaat snel met de ontwikkelingen en dit biedt volop kansen voor zowel ondernemers en hobbyisten. Hopelijk is de wetgever in staat alles bij te benen.

Meer weten over de mogelijkheden van DroneVenture.nl? Bekijk dan snel deze pagina.